Svenska Spel

Stark insats vid Suddenseger mot serieledarna

Publicerad: 2018-02-21 21:00

IK Oskarshamn lyckades till slut ta en seger mot serieledande Timrå om än "bara" i Sudden och därmed tredje raka segern på en vecka. Kalle Johansson blev matchvinnare när han 19 sekunder in i förlängningen petade in en löst liggande stolpretur och fastställde slutresultatet till 2-3. Övriga mål gjordes av Victor Löfstedt och Arsi Piispanen och IK är nu sexa i tabellen med fem omgångar kvar.

Gästande IKO var det klart bättre laget i första perioden. Man tryckte tillbaka Timrå rejält inledningsvis. Victor Löfstedt kom fri efter fem minuter men hakades och IKO fick straff. Återvändaren Marcus Sylvegård, som gjort några straffmål i SHL, fick förtroendet men Victor Brattström i hemmamålet räddade. IKO fortsatte att dominera och hade två ganska bra power play men fick ingen utdelning. Timrå fick ett power play i slutet men uträttade ingenting, inte ens ett skott på mål, tack vara exemplariskt box play av IKO. Perioden blev mållös men spelmässigt klart övertag för gästerna. Timrå fick ett jätteläge till skänks i slutminuten precis framför mål men Christoffer Rifalk räddade stort. Skotten klart i bortafavör, 1-8.

Efter en mållös första period blev det utdelning i den andra. Lite orättvist, sett till spelet så långt, kom 1-0 för Timrå efter sex minuter när IKO tappade puck i anfallszonen och Timrå kom fyra mot en. Poängkungen Jonathan Dahlén avslutade själv distinkt förbi Rifalk. Men IKO gav inte upp utan fortsatte som innan att dominera. Efter tretton minuter kom ett misstag från Timrå där IKO bröt på offensiv blå och Ludvig Elvenes la en fin passning till Victor Löfstedt som sköt kvitteringen. Timrå kom tillbaka mot slutet av perioden och hade en del avslut. Hemmalaget hade även ett power play som var något bättre än det tidigare men man fick ändå bara iväg ett skott. Med elva sekunder kvar dök en ny chans för IKO upp från ingenstans. Arsi Piispanen höll sig framme på en dålig målvaktsretur och stötte in 1-2, assist Björn Karlsson. Sett till spelet över två perioder var det helt rättvist med IKO-ledning och även skotten talade sitt tydliga språk, 8-13 och klara 9-21 totalt så långt.

Timrå kom ut hårt i tredje perioden och dominerade stort, sköt 11 skott innan IKO hann få iväg något. IKO drabbades av två utvisningar tidigt i perioden och Timrås power play blev bättre och bättre. I den andra kom så utdelningen när Fabian Zetterlund siktade i den lilla glipan över axeln på Rifalk och fick in kvitteringen. Kanske var det rättvist i det läget när Timrå tagit över händelserna. IKO kom tillbaka spelmässigt efter halva perioden och skapade en del men oavgjort stod sig till full tid och det blev förlängning. Sudden blev kortvarigt då Kalle Johansson såg till att få med bonuspoängen på den långa bussresan till Oskarshamn. Timrå tappade puck i offensiv zon och IKO kom 3 mot 2 och pucken gick i stolpen varefter Kalle sträckte fram klubban och petade in den lösa pucken. Assist John Dahlström och Ludvig Elvenes. Skotten i tredje perioden 14-6, i sudden 0-1 och totalt 23-28.

Södertälje-MODO 2-0 inledde omgång 47 på måndagen. Övriga onsdagsmatcher var Tingsryd-Karlskoga 0-2, Almtuna-Leksand 0-9, AIK-Västervik 4-7, Vita Hästen-Troja/Ljungby 0-4 och Pantern-Björklöven 2-1. IKO gick med segern upp på sjätte plats, en poäng efter Almtuna. Ner till Vita Hästen och MODO under strecket är det 3 respektive fyra poäng och båda dessa har en match mer spelad och står över på fredag när IKO möter Södertälje hemma. Återstående fyra matcher därefter är Västervik hemma, Karlskoga borta och avslutningsvis två hemmamatcher mot Troja/Ljungby 4 mars och Leksand den 7:e. De fem sista omgångarna spelas på 13 dagar.

IKO:s målvaktstränare Nizze Landén:
- Det var en gedigen insats, det bästa jag har sett på länge. Vi flyttade pucken snabbt och fötterna snabbt. Det var egentligen bara tio minuter i tredje perioden som Timrå hade. I övrigt kändes det som vi var det bättre laget. Om man ser det till hela matchen så tycker jag det var ett rättvist resultat. Power play blev väl lite räddningen för Timrå och det är bara att gratulera till ett riktigt bra avslut i första krysset vid kvitteringen.

- Egentligen skulle man vilja ge alla gubbar beröm, det var en gedigen insats och en hög lägstanivå idag. Alla steppade upp och bidrog både i spelet utan puck och med puck och Riffe i målet gör det bra också. Vi har haft bra koll på Timrå tidigare också men inte fått med oss poängen så det var våran tur den här gången.

- Det som föregick det avgörande målet var att klubban gick av för Ludde vid tekningen och Timrå kom två mot en som Riffe räddade. Ludde fick snabbt en ny klubba och vi kunde vända och komma tre mot två och Kalle höll sig framme på returen.

- Det blir lättare att åka de här 70 milen i natt nu än om vi hade tappat segern, så det känns bra. Tabelläget ljusnade ju också så nu ser vi fram mot Södertälje hemma på fredag.

Timrå IK - IK Oskarshamn 2-3 (0-0, 1-2, 1-0, 0-1)
26.28 1-0 Jonathan Dahlén
32.55 1-1 Victor Löfstedt (Ludvig Elvenes)
39.49 1-2 Arsi Piispanen (Björn Karlsson)
47.34 2-2 Fabian Zetterlund (Alexandre Lavoie, Jonathan Dahlén), spel 5 mot 4
60.19 2-3 Kalle Johansson (John Dahlström, Ludvig Elvenes)

Skott: 23-28 (1-8, 8-13, 14-6, 0-1)
Utvisningar: Timrå 3x2, IKO 4x2
Domare: Peter Lyth
Publik: 5130


Länk till IKO:s spelschema med resultat


Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

 

Videoklipp med höjdpunkter från matchen:
Publiceras torsdag kl 07.00.


Bilder från matchen:
Foto: Andreas Planck, Pic-Agency.com.


Matchvinnaren Kalle Johansson delar ut en tackling....


...och här segerjubel efter 19 sekunder av förlängningen.


Arsi Piispanen svarade för det viktiga 1-2-målet alldeles i slutet av andra perioden.

 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
goran@ikoskarshamn.se
TIMRÅ IK - IK OSKARSHAMN
Onsdag 21 februari
NÄSTA HEMMAMATCH
Fredag 23 februari 19:00
Be-Ge Hockey Center
biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB