Svenska Spel

Nytt Smålandsderby mot Troja

Publicerad: 2018-03-03 17:30

Två matcher av HockeyAllsvenskan återstår när Smålandskollegan Troja/Ljungby kommer på besök söndag eftermiddag. Så klart viktiga poäng på spel för båda lagen. IKO med ena benet i Slutspelsserien får en ny chans att säkra avancemanget med fem poäng ner till strecket och sex att spela om. För Troja handlar det om en tuff kamp för att slippa negativt kval. Matchens profil är #9 John Dahlström (bilden), som gjorde hattrick i 6-0-segern mot Södertälje nyligen. På onsdag spelas sista omgången i grundserien då IKO har en ny hemmamatch mot Leksand. Slutspelsserien inleds på lördag.Förutsättningarna klarnar alltmer när vi närmar oss slutet av serien samtidigt som alternativen blir färre. För IKO räcker två poäng för att säkra slutspelsplatsen redan nu, alternativt att någon av MODO eller Södertälje förlorar. Bottenstriden är ännu tuffare med tre lag på samma poäng där Troja just nu ligger över strecket.

IKO hade fem raka segrar när det senast blev förlust borta mot Karlskoga. IKO är smått unika då man både gjort flest mål i serien och släppt in flest. Troja har tagit en del segrar senaste tiden, bl a 6-1 mot Leksand, men nu senast har det blivit tre raka förluster, i fredags 3-6 hemma mot Tingsryd. De inbördes mötena började med att IKO vann borta med 4-1 och därefter har Troja vunnit två gånger efter förlängning.

Näst sista omgången söndag eftermiddag; Björklöven-Västervik, Pantern-Tingsryd, MODO-Timrå, Södertälje-Almtuna, AIK-Vita Hästen och Karlskoga-Leksand, de två sistnämnda med lite senare matchstart. På onsdag spelas sista omgången då IKO tar emot Leksand som redan är klar tvåa i serien.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
- Vi fick en bra start mot Karlskoga men det är små marginaler och enkla misstag från oss gör att det står 2-0 på tavlan, inte direkt rättvist. Förutsättningarna inför andra perioden var att vi måste ikapp men vi får direkt ett mål emot oss i box play. Man ska inte säga att det var rullgardin ner för vi har fortfarande chanser. Men mot ett desperat lag som Karlskoga måste man få utdelning, annars blir det tufft att vända. I början av tredje får vi fast dom i en forecheck och lyckas göra 3-1 men sen är det dom där utvisningarna och Karlskoga gör ett mål i 5 mot 3. Där känns det lite som det "rinner av" killarna och det är fullt förståeligt. Vi får svårt att skapa något när dom är fem man som backar och spelar styrspel.

- Mot Troja har det varit lite annorlunda matcher. Dom har utvecklats mycket under säsongen men jag tycker fortfarande det är ett lag som vi ska kunna slå på hemmaplan.

- I vårt läge ska vi försöka se det här som något positivt. Troja spelar för sin överlevnad som klubb medan allt som vi gör resten av den här säsongen är bonus. Vi ska gå ut och ha kul och inleda vårt play off redan nu. Vi tänker så klart på poängen och vill ha så bra placering som möjligt och få med oss bonuspoäng.

- Vi tar beslut om Markus Persson imorgon då han testade att träna idag. Christian Lindberg spelar med J20 idag men kommer att vara med oss mot Troja.

Matchens profil är #9 John Dahlström som har gjort 8 poäng (5 mål) på 11 matcher sedan han kom till klubben i slutet av januari.

#9 John Dahlström, du har redan gjort fler mål och poäng här på 11 matcher än du gjorde i Almtuna på 28, vad är förklaringen?
- Jag tycker jag har fått ut mitt spel på ett helt annat sätt och fått en liten nystart liksom. Det är mycket som har fallit på plats här. Jag har fått mycket förtroende och fått spela med väldigt bra spelare.
Du har betydligt mer istid här, det spelar väl också in?
- Ja det är stor skillnad, jag har väl legat på 12-14 minuter per match här.
Hur har tiden varit här i det nya laget?
- Det har varit jättebra från första dagen. Jag trivs jättebra med spelare, ledare och allt runt omkring. Det går lättare att spela om man kommer in i ett lag med bra spelare som tar hand om en och man känner sig som en i gruppen fort.
Hur ser framtiden ut efter den här säsongen?
- Jag har kontrakt med Almtuna nästa säsong. Det vore kul att komma före dom i tabellen och vi är ju på samma poäng nu.
Ett fint förarbete till målet mot Karlskoga, berätta om det.
- Olhaver la ner pucken djupt i zonen och jag jobbade fast den bakom mål. Sen fick jag fram en passning till Hagelin som stod hyfsat ren i slottet. Det var skönt att vi fick in ett mål i alla fall.
Du får även ta oss igenom ditt hattrick i 6-0-krossen mot Södertälje nyligen.
- Det var självklart jätteroligt att få ett hattrick, mitt första på seniornivå och det är något man kommer att komma ihåg genom sin karriär. Jag har kollat på målen i efterhand och dom var väl helt ok får man säga. Ett var ju friläge och sen var det en fint som gick in mellan benen.
Två superviktiga matcher kvar, tar ni er till Slutspelsserien?
- Det är absolut det vi spelar för och vi vill komma så högt upp som möjligt. Två jätteviktiga matcher som sagt och förhoppningsvis sex poäng så vore det jättebra. Men vi fokuserar först på matchen mot Troja, som säkert kommer att spela desperat med tanke på deras tabellposition just nu. Det är bara att ställa in sig på en riktigt tuff match.
Vore ju bra om det blev klart redan idag….
- Javisst, men vi fokuserar på vårt och sen vad dom andra lagen gör kan vi inte påverka.
Så ser vi fram emot matcher i minst en vecka till!
- Självklart, det är det vi siktar på!


Länk till IKO:s spelschema med resultat


Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan#9 John Dahlström


 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
goran@ikoskarshamn.se
NÄSTA HEMMAMATCH
Söndag 4 mars 16:00
Be-Ge Hockey Center
biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

Matchen presenteras av

JOHN DAHLSTRÖM
John Dahlström
  • Född

    1997-01-22

  • Längd

    184 cm

  • Vikt

    85 kg

  • Profil »

återstående för lag 3-10

3. AIK 80 poäng; Vita Hästen (h), Troja/Ljungby (h)
4. Pantern 79 poäng; Tingsryd (h), Södertälje (b)
5. Oskarshamn 77 poäng; Troja/Ljungby (h), Leksand (h)
6. Almtuna 77 poäng: Södertälje (b), Vita Hästen (h)
7. Björklöven 75 poäng; Västervik (h), Timrå (b)
8. MODO 72 poäng; Timrå (h), Tingsryd (b)
9. Södertälje 72 poäng; Almtuna (h), Pantern (h)
10. Vita Hästen 71 poäng; AIK (b), Almtuna (b)

slutspelsserien

Matcherna spelas i fem omgångar som en enkelserie. Speldagar 10, 12, 14, 16 och 18 mars.

Lag 3, 4 och 5 i grundserien får 3, 2 respektive 1 poäng med sig in i Slutspelsserien och fördel av en exta hemmamatch.

I första omgången (lördag 10 mars) spelar 3:an mot 4:an, 5:an mot 6:an och 7:an mot 8:an.

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB