Svenska Spel

Karlskoga borta nästa utmaning

Publicerad: 2018-03-01 16:38

En tuff utmaning väntar fredag kväll i Nobelhallen där BIK Karlskoga kämpar för sitt allsvenska kontrakt. Seriefemman IKO har det väl förspänt med sju poäng ner till slutspelsstrecket och lagen närmast ovanför inom räckhåll och därmed åtråvärda poäng och hemmaplansfördel att ta med in i Slutspelsserien. IKO har nu fem raka segrar och senast en skön derbyseger mot Västervik efter en stark sistaperiod.

Det är nu allting ska avgöras. Tre omgångar ska spelas på sex dagar innan vi vet vilka som går till Slutspelsserien, vilka som avslutar säsongen och vilka som får kvala för att få fortsätta spela i HockeyAllsvenskan. Kring det övre strecket är det i princip avgjort efter att Leksand slagit AIK och därmed har åtta poängs försprång med nio kvar att spela om. AIK är klara för Slutspelsserien och Pantern i princip klara. Oskarshamn och Almtuna ligger bäst till av sex lag som slåss om fyra platser. Almtuna är det lag som är mest indraget i streckstriden då man möter i tur och ordning MODO, Södertälje och Vita Hästen. Kring det negativa kvalstrecket är det också tight där fyra lag slåss om två platser för att slippa kvala. IKO blir definitivt klart för Slutspelsserien om man tar tre poäng mot Karlskoga eller i annat fall om MODO och Vita Hästen förlorar.

Anrika BIK Karlskoga, som precis som IKO funnits med i landets näst högsta serie i 22 år i rad, och som vann den Hockeyallsvenska finalen och kvalade till SHL mot Rögle så sent som i fjol, har haft det tungt den här säsongen. Man var rejält avhängda ett tag men på slutet har det blivit bra med poäng så att man nu är med och slåss om en plats över negativa kvalstrecket, dock just nu på sista plats med tre poäng upp. I botten är det fyra lag inom tre poäng som vill slippa kvala för att hänga kvar i Allsvenskan; Västervik, Troja/Ljungby, Tingsryd och Karlskoga.

IKO  har tagit poäng i de sju senaste matcherna och alltså vunnit de fem senaste. Ludvig Elvenes och Arsi Piispanen har tagit poäng i alla de här sju matcherna och Arsi sköt det avgörande målet mot Västervik med drygt tre minuter kvar efter en mäktig vändning.

Karlskoga har plus på IKO den här säsongen. IKO vann första hemmamatchen med 3-1 men föll borta med 5-3 och även senast hemma efter förlängning sedan man tappat en tvåmålsledning två gånger. Formmässigt är det klart plus för IKO som har tagit 14 av 15 poäng på de senaste fem matcherna medan BIK tagit 10 efter seger mot AIK och förlust mot Timrå på slutet.

Karlskoga har två spelare på 23 poäng, Gustaf Thorell och Niklas Lihagen medan IKO har Marcus Björk i topp med 34 poäng (13 mål) följd av Kalle Johansson 30 (9) och Arsi Piispanen med 29 poäng (11 mål).

IKO är fyra i power play-statistiken med drygt 20 procent och Karlskoga sexa på strax under 19. I box play är det fördel BIK med 83 procent mot IKO:s 78. BIK tar något fler tvåminutersutvisningar i snitt än IKO.

Laget åkte redan på torsdagen för att vara väl förberedda inför den viktiga matchen. Man bor och matchvärmer i Örebro och efter matchen blir det nattbuss hem för att träna lördag eftermiddag och så ny match på söndag, den näst sista i grundserien.

IKO tappar Ludvig Elvenes som Rögle valt att kalla hem men man har ändå 14 forwards kvar att tillgå inför avslutningen av säsongen. Markus Persson och Gustav Olhaver saknades mot Västervik men båda väntas snart tillbaka i spel. Markus Persson är dock sjuk och står över denna matchen.

IKO:s huvudtränare Björn Hellkvist:
- Vi har ju möjligheten att säkra play off nu så vi ska gå för det så klart. Men utan att känna någon press utan mer som en möjlighet att göra något bra i år. Det kommer att bli tufft och det kommer att krävas bättre spel än vi hade senast hemma mot Västervik då vi var bra första tio och sista tjugo minuterna. Det kommer att krävas något liknande det vi presterade mot Timrå skulle jag tro. Det krävs 60 bra minuter då Karlskoga kommer att göra allt för att ställa till det för oss.

- Starten blir jätteviktig, senast vi var där gav vi bort för mycket i början och sedan blev uppförsbacken alldeles för brant så det har vi inte råd med. Det gäller att komma ut taggade från start.

- Markus Persson är sjuk men i övrigt är alla med så vi har 7 backar, 13 forwards och 2 målvakter. Det känns bra med 14 forwards i truppen nu i slutspurten.

Övriga matcher i omgång 50 fredag kväll; Leksand-Timrå, Västervik-Södertälje, Vita Hästen-Pantern, MODO-Almtuna, Troja/Ljungby-Tingsryd, Björklöven-AIK. Därefter återstår två matcher av grundserien, båda på hemmaplan, Troja/Ljungby på söndag och Leksand på onsdag. Om det blir spel i Slutspelsserien inleds detta nästa lördag och spelas varannan dag fram till 18 mars.


Länk till IKO:s spelschema med resultat


Länk till tabell och statistik i HockeyAllsvenskan

 
Göran Svenson
IK Oskarshamn
goran@ikoskarshamn.se
NÄSTA BORTAMATCH
Fredag 2 mars 19:00
Nobelhallen

Se matchen här

Följ dramatiken, se alla IKO:s matcher live på C More! Följ länken ovan så stödjer du samtidigt klubben.

NÄSTA HEMMAMATCH
Söndag 4 mars 16:00
Be-Ge Hockey Center
biljett

Tänk på att våra biljetter alltid är ca 15 % billigare i förköp. Ska hela familjen gå på hockey? Testa våra förmånliga familjebiljetter - läs mer HÄR.

matcher kvar lag 3-10

3. AIK 80 poäng; Björklöven (b), Vita Hästen (h), Troja/Ljungby (h)
4. Pantern 79 poäng; Vita Hästen (b), Tingsryd (h), Södertälje (b)
5. Oskarshamn 77 poäng; Karlskoga (b), Troja/Ljungby (h), Leksand (h)
6. Almtuna 76 poäng: MODO (b), Södertälje (b), Vita Hästen (h)
7. Björklöven 72 poäng; AIK (h), Västervik (h), Timrå (b)
8. Södertälje 72 poäng; Västervik (b), Almtuna (h), Pantern (h)
9. MODO 70 poäng; Almtuna (h), Timrå (h), Tingsryd (b)
10. Vita Hästen 68 poäng; Pantern (h), AIK (b), Almtuna (b)

 

Copyright © 2015-2018 IK Oskarshamn

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB